Parameters uit URLs verwijderen in Excel

Excel is hartstikke handig om lange lijsten URLs te verwerken voor SEO. Maar wat lastiger is, is het werken met URL parameters in Excel. Simpelweg omdat je niet kunt zoeken op de parameter (?), want een vraagteken kun je inzetten als wildcard in Excel. Hoe filter je URL parameters in Excel?

URL parameters

De parameter, ook wel het vraagteken, wordt veel gebruikt in URLs om iets te kunnen duiden. Denk aan een ID, maar ook voor campagnes wordt de parameter vaak toegepast. UTM-tagging komt veel voor, waardoor je zo talloze URLs krijgt met parameters.

Je krijgt dan bijvoorbeeld de volgende opbouw:

https://www.voorbeeld.nl/pagina/?utm_source=facebook&utm_medium=social& utm_campaign=campagnenaam

In feite is de URL alles wat voor de parameter staat. Maar veel verschillende SEO-programma’s of tools, leveren een lijst aan met alle URLs inclusief parameters. Zo krijg je dus al snel een hele lange lijst, terwijl het aantal echte URLs veel minder is.

Parameters verwijderen uit de URL in Excel

Heb je een lijst URLs, waarvan er veel zijn met parameters, en wil je graag schone URLs hebben zonder het vraagteken en alles daarachter? Dan kun je de volgende formule gebruiken in Excel:

=(LINKS(A1;VIND.ALLES(“?”;A1;1)-1)

A1 is in dit voorbeeld de cel waarin de URL met parameter staat.

Wat je overhoudt is de schone URL. Inclusief het vraagteken heeft Excel nu alle weggehaald wat daarachter staat.

Heb je een lange lijst met URLs, inclusief URLs die geen parameter bevatten? Voordat je de formule toepast op alle URLs is het handig om je formule uit te breiden, zodat je geen foutmelding krijgt bij de URLs waarbij er geen parameter is gebruikt.

Ik gebruik daarom de volgende formule:

=ALS.FOUT(LINKS(A1;VIND.ALLES(“?”;A1;1)-1);A1)

Gebruik je deze formule, dan kun je hem in Excel zo doortrekken langs je hele lijst met URLs met parameter en zonder parameter.

Loop je vast met SEO-analyses?

Neem contact op met Debbie!