Strategische inzichten met zoekmachinedata

Heb je er al eens bij stilgestaan dat zoekmachinedata je niet alleen helpt de juiste zoekwoorden uit te zoeken, maar dat dit ook een fantastische bron is voor marktonderzoek? De beschikbare data laat zien waar mensen naar op zoek zijn, en daaruit kun je ook afleiden waar de vraag van de markt ligt. Met een strategisch zoekwoordenonderzoek kun je antwoorden krijgen op belangrijke vragen voor jouw bedrijf.

Waarom kiezen voor marktonderzoek met zoekmachinedata?

Je staat op het punt een beslissing te nemen die gevolgen kan hebben voor jouw bedrijf. Is het een goed idee een nieuw product of nieuwe dienst te lanceren? En hoe ga je deze dan op de markt zetten?

Voordat je veel tijd en geld investeert, wil je graag een weloverwogen beslissing nemen. Je zou wel graag een uitgebreid marktonderzoek uit willen laten voeren, maar kostentechnisch is dat niet zo’n aantrekkelijke optie. Een stagiair zien te vinden dan, die er een afstudeeronderzoek aan kan wijden? Dat is goedkoper, maar je weet nooit wat de kwaliteit van het resultaat is. Bovendien duurt het maanden voordat je antwoord hebt én ben je zeeën aan tijd kwijt voor begeleiding. Heb je er al eens over nagedacht een SEO-specialist hiervoor in te schakelen?

Laat je het uitvoeren door een SEO-specialist dan is het grote voordeel dat de data (meestal) al aanwezig is. Daarnaast is een SEO-specialist geen dagen zoet met het maken van vragenlijsten, het benaderen van mensen en het schrijven van allerlei rapportages waaraan een onderzoeksbureau (of stagiair) gebonden zijn. En dit scheelt flink in de kosten.

Kortom, een marktonderzoek uit laten voeren door een SEO-specialist is relatief goedkoop én het onderzoek kan snel uitgevoerd worden.

De strategische vragen de je kunt beantwoorden met zoekmachinedata

Op basis van zoekmachinedata kun je antwoorden krijgen op vragen als:

  • Is het zinvol mij te richten op dit product of deze dienst?
  • Hoe zet ik mijn start-up op de markt?
  • Hoeveel vraag is er naar in de markt?
  • Is er veel concurrentie en hoe sterk is deze concurrentie?
  • Waar richten mijn concurrenten zich op?
  • Zal er in de toekomst naar verwachting meer of minder vraag zijn naar dit product of deze dienst?
  • En natuurlijk: welke terminologie moet ik hanteren om beter vindbaar te worden?

Voorbeeld van hoe strategisch zoekwoordenonderzoek richting geeft

Vorig jaar werd ik benaderd door een aantal ondernemers die samen een start-up hadden opgezet op het gebied van schoonmaakmiddelen. Ze hadden een patent in handen gekregen van een schoonmaakmiddel die wezenlijk anders is dan bestaande middelen. Daarmee hadden ze al een aantal producten klaar staan om te lanceren: een badkamerreiniger, een keukenontvetter en nog enkele andere producten. Hun vraag was gericht op hoe ze deze producten online het beste in de markt konden zetten.

Op basis van zoekmachinedata hebben we de online schoonmaakmiddelenmarkt in kaart gebracht. Daaruit kwam de conclusie dat mensen online amper zoeken naar schoonmaakmiddelen en niet op de benamingen waarvan deze ondernemers het concept al helemaal hadden uitgedacht. Een dikke domper.

Maar wat wel duidelijk werd is dat mensen online op zoek zijn naar milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen. Schoonmaakmiddelen om zelf samen te stellen (DIY) die minder schadelijk zijn. Nog voordat deze ondernemers hun start-up helemaal vorm hadden gegeven en al hun geld hadden geïnvesteerd in de producten die hen geen rendement op zou leveren, kregen ze advies een andere aanpak te kiezen op basis van zoekmachinedata.

Hoewel de investeerders teleurgesteld waren in de keiharde feiten, waren ze onwijs dankbaar met het advies. Daarmee zijn ze aan de slag gegaan met het aanpassen van hun strategie en werkten ze gericht aan het neerzetten van een winstgevend nieuw bedrijf.

    Nadeel: inzichten op basis van kwantitatieve data

    Het laten uitvoeren van een strategisch zoekwoordenonderzoek is altijd een goed idee. Niet alleen als je nieuwe producten of diensten wilt lanceren of een start-up hebt. Maar ook als je al jaren doet wat je doet en je afvraagt of het beter kan.

    Toch heeft het doen van een marktonderzoek op basis van zoekmachinedata ook een nadeel. Namelijk, dat je resultaten krijgt op basis van kwantitatieve data. Je krijgt daardoor geen inzicht in de diepere beweegredenen van de zoekers. Ook heb je geen inzage in wie welke zoekopdrachten uitvoert. Voer je een marktonderzoek uit op basis van interviews en vragenlijsten, dan heb je meer inzichten in socio-demografische kenmerken van de doelgroep. Wel kunnen andere online databronnen, zoals Google Analytics helpen om toch zonder intensief onderzoek inzichten te geven in deze kenmerken.

    Benieuwd of een zoekwoordenonderzoek ook jou kan helpen?

    Neem dan even contact op. Op basis van jouw probleemstelling leg ik je graag uit hoe zoekmachinedata jou kan helpen snel en relatief voordelig waardevolle strategische inzichten te krijgen.

     

    Wil je ook goede inzichten in de markt door een zoekwoordenonderzoek te laten uitvoeren?

    Neem contact op met Debbie!