SEO en het gebruik van headings

Er zijn nog steeds talloze websites waarbij Headings niet goed toegepast worden. Headings zijn de kopjes die gebruikt worden op een website. Daarmee worden dus niet ‘vette’ tekstregels bedoeld die aan kunnen worden gezien als kopjes. Veel wordpress-thema’s zijn wat dat betreft niet gebruiksvriendelijk of niet goed ingericht. Soms is het erg lastig om het goed te doen en is een stukje tekst ‘bold’ maken net zo makkelijk. Maar ben jij je ervan bewust dat dit voor een grote groep gebruikers helemaal niet zo makkelijk is bij het lezen van jouw site?

In dit artikel geef ik graag meer informatie over hoe je de koppen goed toepast en waarom dit één van de punten is waarop gelet kan worden bij zoekmachine optimalisatie.

Waarom zou je headings (nette website koppen) toepassen?

In het kort… Veel mensen zijn afhankelijk van headings om jouw site goed te kunnen lezen. Mensen die prima teksten kunnen lezen zijn lui en scannen liever koppen. Doe dus iedereen een plezier en pas ze toe. Ook Google wordt hier blij van. Koppen helpen Google te begrijpen waar jouw pagina over gaat.

Maar hoe zit dat met mensen die niet zonder kunnen?

Inmiddels al weer jaren geleden was ik betrokken bij het ontwikkelden van een drempelvrije website. Het was een lastig traject. Van een bestaande –niet drempelvrije- website maakten we een gebruiksvriendelijke website die trots het drempelvrij waarmerk mocht dragen. Het is jaren geleden, maar enkele wijze lessen zijn goed blijven plakken. Zo leerde ik het belang van het gebruik van goede headings.

Een drempelvrije website is toegankelijk voor alle bezoekers. Ook voor bezoekers met een bepaalde handicap. Bijvoorbeeld een visuele, auditieve, verstandelijke en motorische handicap. Ook senioren, mensen met kleurenblindheid, mensen met dyslexie en mensen die Nederlands als tweede taal spreken hebben baat bij een toegankelijke website.

Als een website toegankelijk is voor deze doelgroepen, is deze ook toegankelijk voor Google. Want ook Google kan alleen ‘lezen’ en geen interpretaties doen van afbeeldingen en filmpjes.

De headings – of koppen– zorgen ervoor dat je jouw tekst makkelijk kan ‘scannen’. Aan de hand van de koppen kun je afleiden waar de tekst over gaat en of het interessant is de hele tekst te lezen. Mensen met een visuele beperking gebruiken vaak tooltjes om toch makkelijk teksten te kunnen scannen. Deze tooltjes lezen bijvoorbeeld de koppen voor.

De juiste headings

Vanuit Drempelvrij dienen de koppen logisch toegepast te worden.
Op een website kun je meerdere Headings gebruiken, deze zijn meestal herkenbaar aan hun lettergrootte.

  • Na een Heading 1 volgt altijd een Heading 2
  • Na een Heading 2 kan weer een Heading 2 of een Heading 3 volgen.
  • Na een Heading 1 kan NIET een Heading 3 volgen

De Heading 1 is de titel van de pagina. Deze kan het beste omschrijven waar de pagina over gaat. Iedere pagina mag maar één Heading 1 hebben. Ook de tussenkoppen moeten betekenisvol zijn om het scannen van de pagina eenvoudig te maken.
Teksten ‘vet’ maken of een andere kleur geven maakt het misschien zichtbaar een kopje voor mensen zonder handicap, maar maakt het nog geen Heading. Kijk hier dus voor uit. Het meest netjes is het dus om pagina’s volgens deze richtlijnen in te delen. En zoals gezegd leest dit niet alleen prettig voor bezoekers, maar helpt dit ook Google om de pagina beter te begrijpen.

Het lezen van headings door Google

Maar hoe gaat Google om met onvolkomenheden in het toepassen van koppen? Wat als op jouw website nergens een Heading 1 wordt gebruikt of juist vaker op één pagina? Of je gebruikt toch eerst een Heading 2 en dan een Heading 1?

Google is slim en ziet dit best door de vingers, tenzij het redelijk wordt toegepast. Alles draait om relevantie en gebruiksvriendelijkheid voor jouw bezoeker. En is daar écht twee of drie keer een Heading 1 voor nodig op een pagina dan wordt jouw website hier niet op afgestraft.

Google heeft een kort YouTube filmpje geplaatst waarin Matt Cutts, ex-Software Engineer bij Google, antwoord geeft op de vraag of het goed of slecht is vaker een Heading 1 te gebruiken op een pagina.

Als er op jouw website eerst een Heading 2 op de pagina staat en daarna een Heading 1 doet Google dus echt niet moeilijk. Er worden geen straffen (penalties) uitgedeeld door verkeerd gebruik van Headings.

Wel kan het een signaal voor Google zijn dat de website misschien niet helemaal te vertrouwen is. In 2018 zijn er een aantal algoritme-updates geweest waarbij Google meer kijkt naar ‘Is deze website te vertrouwen?’. Jouw website vol met brakke headings kan je wel in een negatief daglicht zetten.

Gebruiksvriendelijkheid staat voorop

Drempelvrij en Google waarderen beide gebruiksvriendelijkheid van het toepassen van koppen op een website. Wil je het echt netjes doen en jouw teksten ook makkelijk leesbaar laten zijn voor de grote groep mensen die visueel gehandicapt zijn, pas dan de richtlijnen van Drempelvrij toe. Maar er zijn talloze voorbeelden te bedenken waarbij dit even niet lukt; homepages waarbij meerdere onderwerpen staan, thema’s en templates die niet mee willen werken, of omdat het qua design niet uitkomt ergens nog een H1 tussen te proppen. Volgens Google hoef je je hier niet zo druk om te maken. Zolang het logisch is en voor jouw bezoekers duidelijk is.

Probeer de richtlijnen dus te volgen, maar lukt dit even niet, dan hoef je er niet wakker van te liggen.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij zoekmachine optimalisatie?

Neem contact op met Debbie!