Presteren met je content? Maak van de conclusie geen geheim!
We leren op school hoe we moeten schrijven en hoe we een verhaal moeten overbrengen. Het idee is dat je de aandacht van de lezer vasthoudt tot het einde: pas dan ontrafel je het verhaal en trek je conclusies. Zo zorg je ervoor dat je de aandacht van jouw lezer behoudt en deze niet halverwege afhaakt.
Maar de online lezer heeft een ander doel dan urenlang lezen voor de ontspanning. Online lezers zijn meestal op zoek naar informatie. En voor de lol lezen op een beeldscherm, is veel vermoeiender dan een boek. Wind er dan ook geen doekjes om en geef je online lezer al meteen waar ze voor komen aan het begin van je tekst: de kernboodschap of conclusie. Doe je dit niet? Dan ben je jouw lezer kwijt. Bij jouw concurrent ligt het antwoord misschien wel voor het oprapen.
Waarom je die online lezer zo snel kwijtraakt als je niet meteen ter zake komt
De online lezer is anders dan de offline lezer. Als we online naar informatie zoeken, dan doen we dat doelgericht en zijn we ongeduldig. We verwachten zo snel mogelijk te vinden waar we voor komen. Dankzij zoekmachines komen we ook heel makkelijk in korte tijd bij de informatie die we zoeken. Maar moeten we vervolgens een heel boekwerk doorlezen voordat we bij de kern komen? Dan haken we af.
Uit onderzoek blijkt dat de online lezer de tekst niet helemaal leest, maar scant in de vorm van een letter F. We bekijken het eerste stuk horizontaal, gaan een stuk verticaal, kijken nog een stukje horizontaal en kijken verder verticaal zolang onze aandacht nog vastgehouden wordt. Hoe verder naar beneden in de tekst je belangrijke informatie plaatst, hoe kleiner de kans is dat het je lezer bereikt.
Hoe schrijf je een online tekst die gelezen wordt?
Dat is een strikvraag, want online teksten worden zelden volledig gelezen. We zijn gericht op zoek naar informatie en scannen een tekst om die informatie zo snel mogelijk te vinden. Wil je een tekst schrijven met een boodschap die overkomt? Zorg dan dat je je tekst goed scanbaar maakt. Dit doe je door korte alinea’s te schrijven en kopjes te gebruiken.
Verder kun je het beste je tekst structuren als een omgekeerde piramide: je begint met het belangrijkste en werkt de details steeds verder uit. Je begint met de samenvatting of conclusie van je tekst in de introductie. Hier geef je ook direct de informatie weg waar je lezer voor komt. In de body van de tekst licht je toe hoe, waarom, wanneer. Zo weet je zeker dat de kernboodschap die je wilt overbrengen bij je lezer aankomt, want we weten dat het bovenste gedeelte van de pagina de meeste aandacht krijgt. De rest van de tekst is voor de lezer die graag meer wil weten.
Gelijk die call-to-action erin gooien? Doen!
Vaak zie je op websites ook gelijk een schreeuwende button staan. Fijn voor degene die direct actie willen ondernemen, maar ook duidelijk voor lezers die informatie zoeken of nog even verder willen lezen. Soms komt die call-to-action voor je gevoel wel meteen uit de lucht vallen. Maar duidelijk is het wel: door na de conclusie gelijk een call-to-action te plaatsen, weet de lezer ook wat zijn optie is nadat hij zijn tijd heeft gespendeerd aan het lezen van jouw tekst. Wil je dat de lezer na het scannen van jouw pagina actie onderneemt? Gooi dan gelijk die CTA-button erin.
Wil je ook de juiste aandacht van jouw lezer?
Ga aan de slag. Probeer het uit. Test het resultaat.
Vind je het lastig en kun je wel wat hulp gebruiken? Neem dan contact op voor een vrijblijvende kennismaking en ontdek wat Reusachtig voor jou kan betekenen.
Kun je wel wat hulp gebruiken bij het schrijven van online teksten?
