Hoe vind je zelf de beste zoekwoorden voor een webshop?

Jouw webshop heb je zorgvuldig opgezet. Je hebt onderhandeld over de inkoop, je hebt het verzendproces staan en klanten kunnen online betalen. Goed geregeld denk je. Maar levert jouw webshop ook de resultaten op die je voor ogen hebt?

De benamingen of zoekwoorden die je gebruikt voor jouw producten en productcategorieën in de webshop kunnen een groot verschil maken. Maar hoe kies je de juiste zoekwoorden? Zoekwoordtools kunnen je daarbij helpen.

Waarom zoekwoorden achterhalen voor jouw webshop?

Zoekwoorden zijn woorden die jouw potentiële klant invoert in een zoekmachine.

Een zoekmachine (zoals Google) zoekt voor jouw klant het web af naar relevante informatie over het ingegeven zoekwoord. Als Google de resultaten laat zien van jouw zoekopdracht, wordt dit ook wel de Search Engine Results Page oftewel SERP’s genoemd. Als jij met jouw bedrijf gevonden wilt worden, is het belangrijk om in deze resultaten naar voren te komen. En het liefste zo ver mogelijk bovenaan. Hier kun je voor zorgen door de juiste zoekwoorden te gebruiken voor jouw bedrijf.

Waar vind ik de juiste zoekwoorden?

Je kunt natuurlijk zelf heel goed bedenken met welke woorden je producten zal omschrijven. Maar zijn dat wel de juiste woorden? Zijn dat wel de woorden die jouw doelgroep gebruikt?

Om daar achter te komen zijn er een heleboel zoekwoordentools ontwikkeld. Deze tools helpen jou om de juiste woorden te zoeken voor jouw website. Vaak werken deze tools met een abonnement, maar er zijn ook gratis varianten beschikbaar (meestal weliswaar beperkt), maar deze zijn nog steeds prima te gebruiken als je zelf op onderzoek uit wilt gaan. We lichten er een paar voor je uit.

Tool 1: Ubersuggest

Ubersuggest is een zoekwoordentool waar je drie zoekwoorden tegelijk kunt testen per dag. Je vindt hier alle synoniemen voor jouw zoekwoorden. Achter de zoekwoorden, staan de zoekvolumes. Dit getal vertelt hoeveel keer per maand er op dit zoekwoord is gezocht. Het geeft je een heel goed beeld over hoe mensen zoeken .

Search Console overzicht prestatierapport

Tool 2: Keywordtool.io

Ook in Keywordtool i.o. vind je suggesties voor jouw zoekwoorden. Hier zitten net wat andere algoritmes achter om de zoektermen naar boven te halen. Je krijgt dus meer suggesties, maar geen zoekvolumes in de gratis versie.

Search Console filter opties

Tool 3: Answerthepublic

Hier kun je per dag tot drie zoekopdrachten doen, daarna moet je upgraden. De tool laat veel long-term zoekwoorden zien en visualiseert ze op basis van vragen. Natuurlijk kun je de woorden ook allemaal exporteren naar Excel als je dat overzichtelijker vindt.

Search Console voorbeeld paginafilter

Vergelijk zoektermen met Google Trends

Heb je door middel van de zoekwoordtools ideeën gekregen over hoe mensen zoeken in Google, maar mis je de data om te zien waar vaker of minder vaak op gezocht wordt?

Je kunt door gebruik te maken van Google Trends zien welke variant populairder is. Laat Google Trends niets zien? Dan wordt er niet vaak op gezocht.

In onderstaand voorbeeld hebben we webshop, webwinkel en online shop vergeleken. Uit deze vergelijking blijkt mensen veel eerder zoeken op een ‘webshop’ dan ‘webwinkel’ of ‘online shop’.

Voorbeeld data in search console

Kun je wel wat hulp gebruiken?

Vind je het lastig om de juiste woorden te vinden, ondanks deze uitleg? Of loop je nog tegen andere zaken aan binnen jouw webshop, zoals de sitestructuur en URL-opbouw, hoe je omgaat met meertaligheid en verschillende domeinen? Neem even contact op, ik help je graag verder!

Liever het zoekwoordenonderzoek uitbesteden aan iemand die er bedreven in is?

Neem contact op met Debbie!