De Google Page Experience update: Waar moet je op letten?

Al maanden van tevoren kondigde Google de Page Experience-update aan. In de komende maanden (2021) zal de update uitgerold worden. Wat houdt de update in en hoe speel je hier het beste op in met jouw website?

Google kondigde de Page Experience Update ver van tevoren aan

Google update het algoritme zo goed als dagelijks. Over het algemeen merk je hier als website-eigenaar maar weinig van. De core updates van Google zijn daarentegen wel iets om rekening mee te houden. Ze kunnen ervoor zorgen dat jouw site ineens veel slechter (of beter) gevonden gaat worden. Heb je te maken met een daling in de rankings, dan is het niet altijd makkelijk te achterhalen waar dat precies aan ligt, omdat Google niet open is over de wijzigingen die ze doorvoeren. Voor de komende update ligt dat iets anders. Dit is namelijk de eerste update die al een half jaar voor het uitrollen is aangekondigd.

Google kondigde vorig jaar aan dat de core update in mei zou plaatsvinden. Inmiddels heeft Google aangegeven dat de update in delen plaats zal vinden, verspreid over de maanden juni tot en met augustus.

De Google Page Experience update: wat houdt deze in?

De komende core update is gericht op ‘Page Experience’. Het algoritme zal worden uitgebreid met factoren op het gebied van User Experience en de Core Web Vitals.

 

Core Web Vitals

De core web vitals hebben te maken met hoe de site geladen wordt. Google onderscheidt de volgende Core Web Vitals:

  • LCP – Largest Contentful Paint
  • FID – First Input Delay
  • CLS – Cumulative Layout Shift

Deze Core Web Vitals zijn een uitbreiding op factoren die al eerder zijn toegevoegd aan het algoritme, zoals de laadsnelheid van de pagina’s.
Onderstaand leggen we de termen verder uit.

LCP – Largest Contentful Paint (laadsnelheid)

Deze core vital ranking factor meet hoe lang een pagina doet over het laden van de content. Nog specifieker: hoe lang het duurt totdat de grootste afbeelding of het grootste tekstblok zichtbaar is. Een snellere laadtijd betekent een betere gebruikerservaring. Om de kwalificatie ‘goed’ te krijgen moet je ervoor zorgen dat dit niet langer duurt dan 2,5 seconden.

FID – First Input Delay (interactiviteit)

Hiermee meet Google hoe lang het duurt voordat jouw pagina interactief is. Doordat webpagina’s allerlei scripts uit moeten voeren, kan het zijn dat de pagina er nog niet helemaal klaar voor is als jij iets wilt doen op de site. Bijvoorbeeld het selecteren van een filter in een webshop of het aanklikken van een dropdown. Hierbij kun je een vertraging ervaren.
FID meet de vertraging in de verwerking van gebeurtenissen. Om hier goed op te scoren moet deze tijd lager dan 0,1 seconde zijn. Dat lijkt heel kort, maar ga maar bij jezelf na: hoe lang wil jij wachten?

CLS – Cumulative Layout Shift (visuele stabiliteit)

Je kent het wel, je bent een interessante tekst aan het lezen en ineens verspringt de webpagina. Waar was je gebleven, moet je naar boven of naar beneden scrollen? Nee, die zin had ik al gelezen… Dat is een hele irritante ervaring en dat vindt Google ook! Met andere woorden, met de cumulative layout shift wordt de visuele stabiliteit van jouw pagina gemeten.

Hoe meet je hoe het gesteld is met de Core Web Vitals van jouw site?

Google heeft de afgelopen maanden daarvoor al verschillende uitbreidingen gedaan in haar tools.
Zo is Google Pagespeed Insights uitgebreid met de metrics LCP, FID en CLS.
Benieuwd hoe jouw website scoort op deze Core Web Vitals? Ja kunt zelf een Google Pagespeed test uitvoeren.

Daarnaast heeft Google inmiddels de metrics toegevoegd aan Search Console onder het kopje ‘Site-vitaliteit’. Met Google Pagespeed Insights test je 1 pagina. Google Search Console meldt het als er pagina’s zijn die geen goede scores halen op de Core Web Vitals.

Uitbreiding van UX-factoren

Naast de Core Web Vitals, worden ook de User Experience factoren uitgebreid. Google kijkt al tijden naar mobielvriendelijkheid bijvoorbeeld. Is de site goed zichtbaar op mobiel bijvoorbeeld? En zijn elementen makkelijke klikbaar op mobiel? Dit zijn voorbeelden van UX-factoren die al langer onderdeel zijn van het Google algoritme. Daar komt uitbreiding in:

  • Mobielvriendelijkheid
  • Safe Browsing
  • HTTPS
  • Intrusive Interstitials

Mobielvriendelijkheid en het uitserveren van de website via HTTPS, zijn ranking factors die al langer onderdeel zijn van algoritme. De onderdelen ‘safe browsing’ en ‘intrusive interstitials’ kunnen we even een toelichting gebruiken. 

Safe Browsing

Het algoritme controleert of de website malware of andere schadelijke inhoud bevat. Dat doet Google al meer dan 10 jaar; Google houdt bij welke websites niet veilig zijn. Komt jouw website op deze blacklist, krijgen bezoekers vanuit Google een waarschuwing.
Wil je weten of jouw site als veilig wordt beschouwd? Google biedt een safe browsing check.
Wordt jouw website als onveilig beschouwd of gehackt? Dan geeft Google ook een melding in Search Console.

Intrusive interstitials

Onder ‘intrusive interstitials’ vallen schermvullende pop-ups. Een situatie die jullie vat allemaal herkennen: je hebt net 2 regels tekst kunnen lezen, verschijnt er een schermvullende pop-up met reclame of de vraag of je je wilt aanmelden voor een nieuwsbrief. Super irritant. En gelukkig gaat Google daar op letten. Alleen de pop-ups die wettelijk noodzakelijk zijn (AVG) vallen buiten beschouwing.

Heb jij een website die gbruik maakt van pop-ups? Ga dan vast op zoek naar een andere oplossing. Vanaf komende zomer kun je er door Google zomaar op ‘afgestraft’ worden.

Ben je bang dat jouw website getroffen is door een update en kun je wel wat hulp met SEO gebruiken?

Neem contact op met Debbie!