EAT? Wat is dat?
EAT!? Krijg jij ook de associatie van een klein kind die op zijn donder krijgt omdat hij zijn bordje niet netjes leeg eet? Maar voel je aan dat je fantasie een loopje met je neemt? Lees in dit artikel wat EAT inhoudt.
De betekenis van EAT
EAT staat voor Expertise-Authority-Trust. Sinds begin 2018 zijn er diverse grote updates geweest in het Google algoritme om te beoordelen of een website of pagina voldoende Expertise-Autority-Trust heeft om goed te ranken. Daarmee zijn er nieuwe rankingsignalen opgenomen in het Google Algoritme die veel verder gaan dan de rankingfactors die ide meesten wel kunnen opdreunen. Sinds 2018 zijn er veel updates geweest die het meten van EAT verder aangescherpt hebben.
YMYL, nog zo’n term
De eerste websites die het eerste effect merkten van de EAT-updates waren de zogenaamde YMYL websites. YMYL staat voor ‘Your Money or Your Life”. Het is een term die door Google wordt gebruikt om websites te beschrijven die niet wetenschappelijk bewezen producten of diensten aan de man brengen. Dit omvat websites die te maken hebben met geld, gezondheid, veiligheid of gevoelige persoonlijke informatie.
Google is streng op de EAT van YMYL-websites en hecht veel waarde aan het betrouwbaar zijn van de informatie. Na de eerste EAT-updates waren er veel YMYL-websites die ineens weggevaagd werden uit de zoekresultaten. Gelukkig zijn de checks van Google sindsdien beter geworden.
EAT en de search quality evaluator guidelines van Google
Google probeert zo goed mogelijke zoekresultaten weer te geven. Daarin probeert Google continu te verbeteren. Om te controleren of het algoritme ook doet wat het moet doen, heeft Google een team van Quality Evaluators die de kwaliteit van de zoekresultaten van Google analyseren en beoordelen.
Om het team te helpen de resultaten zo goed mogelijk te kunnen beoordelen, heeft Google de Search Quality Evaluator Guidelines opgesteld. Deze richtlijnen beschrijven de soorten informatie en gebruikerservaringen die voor een goede zoekervaring moeten zorgen: een startpunt voor beoordelaars om te gebruiken bij het overwegen van de kwaliteit van een bepaald zoekresultaat.
Toen EAT nog een nieuw begrip was, gaven de geüpdatete guidelines een goed eerste beeld van zaken waarop Google de EAT van een website kan beoordelen.
Ben je benieuwd naar deze guidelines? Ze staan gewoon online en worden regelmatig geüpdatet. Nogal taai om je doorheen te worstelen, maar ze bevatten hele waardevolle informatie.
EAT ranking factors, wat kun je doen om je EAT te verbeteren?
Met EAT kijkt Google dus naar een stukje betrouwbaarheid van de inhoud van de website. Enkele punten waar je aan kunt werken om je EAT te verbeteren:
- Maak gebruik van reviews, zorg voor goede reviews en als je negatieve reviews ontvangt, reageer hier dan op en handel deze netjes af. Stel bijvoorbeeld Google Alerts in om tijdig te kunnen te reageren als er negatieve reacties verschijnen.
- Maak gebruik van alle mogelijkheden die je hebt binnen je site om je expertise aan te geven.
- Maak auteur-pagina’s aan waar je hun ‘accreditaties’ in het vakgebied aangeeft en een link naar hun LinkedIn pagina’s bijvoorbeeld. Vermeld de auteur bij content en link naar deze auteur pagina’s.
- Laat een autoriteit in jouw vakgebied content publiceren op jouw website en maak ook hiervoor een auteur-pagina aan.
- Voeg aan (blog)artikelen een datum toe en een ‘last updated’ datum. Hou informatie up-to-date.
- Probeer een Wikipedia pagina te krijgen (bedrijfspagina’s worden overigens direct verwijderd) of vermeldingen te krijgen in bestaande Wikipedia pagina’s.
- Krijg links vanaf websites die autoriteit hebben.
- Verwijder (disavow) links die mogelijk schadelijk zijn.
- Publiceer onderzoeken als die er zijn, verwijs anders naar wetenschappelijke onderzoeken als dat mogelijk is.
- Krijg (auteur)vermeldingen op forums.
- Vermijd advertenties zoveel mogelijk.
- De ‘over ons’ pagina is heel belangrijk. Zorg voor een goede ‘over ons’ pagina die autoriteit uitstraalt door award toe te voegen bijvoorbeeld.
- Voeg testimonials toe.
- Voeg een ‘pers’ pagina toe (indien mogelijk).
- Hanteer een helder retourbeleid.
- Plaats algemene voorwaarden op de website.
- Plaats ‘contact’ in het menu.
- Maak een duidelijke contact pagina
- Zorg dat je bedrijfsgegevens in Google My Business kloppen
- De ‘basis’ van pagina’s moeten goed zijn: gebruik headings en let op spelfouten
Let op: Het Google algoritme blijft natuurlijk een black-box. Het is niet precies duidelijk hoe belangrijk de verschillende punten zijn bij het beoordelen van de EAT van een website. Maar het zijn sowieso waardevolle punten om aandacht aan te schenken.
EAT, hoe zit het met mijn website?
Hopelijk is in dit stukje duidelijk geworden dat als we het hebben over EAT op het gebied van online marketing, we het niet hebben over voedingsmiddelen die je naar binnen kunt werken. Heb je vragen over EAT of vermoed je dat er EAT-factoren zijn die ervoor zorgen dat jij niet de resultaten haalt in de zoekresultaten waar je op gehoopt had? Neem dan contact op.
Kun je wel wat hulp gebruiken bij het verbeteren van de EAT van jouw website?
