De belangrijkste Google updates van 2021

2021 was een wat vreemd jaar. De wereld beleefde haar 2e coronajaar. Het virus update zichzelf. We gingen van ‘het coronavirus’ naar de alfavariant, deltavariant naar de omikronvariant. En zo verliep het Google-updatejaar ook. Er vonden veel Core Updates plaats. Maar wat ze nou precies voor effect hadden, dat was gissen, afwachten en meten. De meest significante updates heb ik voor je samengevat.

Februari 2021 – Passage based ranking

In februari 2021 rolde Google een update uit waardoor ze veel beter in staat is om passages te ranken. Normaal ranken pagina’s, maar met deze update is het mogelijk alinea’s of stukken tekst beter te ranken in Google. Het kan namelijk zo zijn dat een passage hyper relevant is voor een zoekopdracht, maar de rest van de tekst niet. Na deze update zou het voor Google makkelijker zijn onderdelen van pagina’s te laten ranken.

Hoewel ik in de Nederlandse resultaten na deze update geen veranderingen heb gemerkt, denk ik dat dit een voorloper is op de toekomstige MUM-updates.

April en december 2021 – Product review update

In 2021 vonden er twee updates plaats die van invloed zijn op product review-sites. Google geeft aan dat deze updates in eerste instantie alleen zijn uitgerold voor Engelstalige sites. Denk aan pagina’s die antwoord geven op vragen als ‘beste laptop 2021’. Google is naar factoren gaan kijken als:

  • wordt gereviewd op factoren die daadwerkelijk er toe doen als mensen een keuze willen maken?
  • worden meerdere resellers meegenomen in de review?
  • wordt de review ondersteund met links naar andere bronnen, afbeeldingen, en specificaties?

Juni 2021 – Start Core Web Vitals update, ook wel de Page Experience update

De bekendste update van 2021 en al aangekondigd in 2020. Met de Core Web Vitals update kwamen er nieuwe ranking factors bij:

  • Largest Contentful Paint (LCP): hoe lang duurt het voordat de belangrijkste content geladen is?
  • First Input Delay (FID): hoe lang duurt het voordat je iets kunt doen op een pagina, zoals scrollen of op een link klikken?
  • Cumulative Layout Shift (CLS): vinden er verschuivingen plaats in de lay-out van de pagina?

Deze metrics zijn toegevoegd aan tools zoals Google Pagespeed Insights. Met een metertje wordt aangegeven of de geteste pagina voldoende, matig of onvoldoende scoort op deze factoren.

Lees meer over de Core Web Vitals Update >

Juli en november 2021 – SPAM-updates

Google heeft afgelopen jaar meerdere SPAM-updates uitgerold. Het doel van deze updates is het uitfilteren van pagina’s die van een lage kwaliteit of zelfs ‘spammy’ zijn. Het is dus niet de zoveelste Panda-variant, maar gaat over de kwaliteit van pagina’s en websites.

Google wil met deze updates websites uit de zoekresultaten weren die bijvoorbeeld:

  • bezoekers verleiden persoonlijke informatie te verstrekken
  • websites die slecht beveiligd zijn of mogelijk gehackt zijn en malware installeren
  • of zich voordoen als een andere website

December 2021 – Local Vicinity update

Dit wordt ook wel de belangrijkste lokale update van de afgelopen 5 jaar genoemd. Google heeft nabijheid (proximity) meer gewicht gegeven in de rankings. Bevindt het bedrijf zich daadwerkelijk in de buurt? Maar ook: Hoe populair is het bedrijf en hoeveel fysieke bezoekers heeft het bedrijf? Heeft het bedrijf veel reviews en goede links?

Al deze factoren spelen een rol, maar vooral de fysieke afstand tot het bedrijf heeft meer gewicht gekregen.

Benieuwd wat 2022 ons gaat brengen?

Google heeft al een tipje van de sluier opgelicht.
Lees meer over de SEO verwachtingen voor 2022.

Kun jij wel wat hulp gebruiken bij zoekmachine optimalisatie?

Neem contact op met Debbie!