“Huh, hamburgemenu?”
Hoe je slim gebruik maakt van iconen en symbolen op je website
Symbolen en iconen worden veel gebruik op websites. Ze hebben hetzelfde doel: een actie uitvoeren zonder uitleg. Nuttige dingen dus. Niet voor niets staan websites vol symbolen. Maar pas op dat je de plank niet mis slaat. Blijf denken aan die bejaarde buurvrouw; zou zij het ook snappen?

Bekende websitesymbolen
De meeste mensen weten door ervaring wat er van hen verwacht wordt bij veelgebruikte iconen. Maar leg dit maar eens uit aan iemand die een tijdreis heeft gemaakt vanuit de vorige eeuw.
- De hamburger. Met een beetje fantasie, dat wel. Opent een menu.
- Een hoorn. Zo’n ouderwetse telefoon die niemand gebruikt. Maar op websites bel je er wel mee.
- De enveloppe. Nog een onlogisch oudje. Stuurt meestal e-mail.
- Wat dacht je van de camera? Niemand die zo eentje in real-life nog gebruikt. Maar iedereen snapt dat je een foto kunt maken of toevoegen. Anders beland je op Instagram.
- Een winkelwagen om het product naar de kassa te brengen. Wist je niet hè, dat websites kassa’s hebben. Van die dingen met briefjes er in.
- De duim omhoog. Nee, dit is niet bedoeld om een lift te vragen. De website-eigenaar vraagt je of je het leuk vindt.
- De ik-schreeuw-om-aandacht knop met een felle kleur. Te mooi om over het hoofd te zien en niet op te klikken. Natuurlijk is juist dat hetgeen de website-eigenaar van je wilt. In vakjargon: de ‘call-to-action’-button.
Gebruik ze!
Symbolen zijn gebruiksvriendelijk. Ze zijn makkelijk herkenbaar en vragen minder hersencapaciteit dan tekst. Zo kan de gebruiker focussen op jouw aanbod. Bezoekers zoeken iets en willen het snel. Logisch dat het gebruik van symbolen op websites is toegenomen. Dat maakt het proces een stuk eenvoudiger.
Niet alleen gemak heeft voor een explosie in symboolgebruik gezorgd. Kleinere schermen vragen om symbolen. De hamburger is ontstaan uit ruimtegebrek. Zo’n heel menu paste nooit op een schermpje van een Iphone.
Ook technische ontwikkelingen doen er een schep bovenop. Vijftien jaar geleden moest ‘de like’ (dat liftende duimpje) nog bedacht worden.
Vergeet je bejaarde buurvrouw niet
Ga er niet van uit dat iconen automatisch begrepen worden. Weet jouw bejaarde buurvrouw wat die drie horizontale streepjes betekenen?
Daar ligt de valkuil. Gebruikte symbolen moeten direct herkend en begrepen worden. Pas wanneer mogelijk een combinatie toe van tekst en symbool. Met tekst en beeld worden beide hersenhelften geactiveerd. Zo werken symbolen nog efficiënter.
Kun je wel wat hulp gebruiken met de optimalisatie van jouw website?
